Vstavaná skriňa ako ideálny architektonický prvok do Vašej chodby

Možno sa väčšina z vás domnieva, že vstavaná skriňa na mieru je výhradne záležitosťou spálne, avšak to už dávno neplatí. Čoraz viac sú totiž skrine na mieru súčasťou aj iných miestností, a to predovšetkým chodby. Ak chcete dosiahnuť to, aby bola skriňa dostatočným úložným priestorom na odkladanie vecí a zároveň akýmsi architektonickým prvkom, ktorý vás upúta na prvý pohľad už po príchode domov, nebojte sa zapojiť fantáziu a zamerať sa aj na tie najmenšie detaily!

vstavana skrina Šatníky a skrine moderná

Optické zväčšenie priestoru – je to vôbec možné?

Ak je chodba príliš úzka, pravdepodobne by ste ju chceli opticky zväčšiť,a to buď voľbou bledých odtieňov steny či jednotnej podlahy v celom byte. Avšak, optické zväčšenie priestoru je možné tiež voľbou vstavanej skrine, ktorá by mala byť vysoká od podlahy až po strop, čiže tak, aby neostal voľný priestor v hornej časti miestnosti. Čo sa týka výberu dverí, uprednostníte posuvné, ktoré nebudú zasahovať do priestoru pri otváraní skrine v porovnaní s klasickými otváracími dverami. 

Je chodba príliš široká?

Naopak,ak je chodba príliš široká, nebojte sa siahnuť po robustnejšom nábytku. Zároveň je však nutné dbať na to, aby bol v chodbe dostatok voľného priestoru,a teda bol aj naďalej zaistený bezproblémový prechod medzi jednotlivými miestnosťami. Vstavaná skriňa hrá v tomto prípade významnú rolu – pokojne zvoľte tmavší odtieň a pohrajte sa s farbami. Dvere môžete zvoliť taktiež posuvné, no keďže nemusíte myslieť na to, koľko miesta zaberajú,postačia vám klasické otváracie dvere, ktorými rozhodne nič nepokazíte.

Ak je chodba atypická, existuje riešenie?

Pokiaľ máte v chodbe umiestnené schody, pravdepodobne si kladiete otázku, ako najlepšie by ste mohli využiť priestor pod nimi. Zabudnite na tuctovú skriňu,ktorá by tam v konečnom dôsledku ani nezapadla. Vstavaná skriňa je vyrábaná na mieru, čiže je možné ju navrhnúť do priestoru pod schodmi, ale tiež do podkrovia či miestnosti so šikmými stenami. V tomto prípade je otázne,či zvolíte posuvné alebo otváracie dvere, keďže táto voľba závisí od toho,koľko voľného priestoru sa pred skriňou nachádza. 

Na záver treba dodať, že vstavaná skriňa je dominantným prvkom každej domácnosti,a práve preto sa nebojte kombinovať rôzne farby či prevedenia, ktoré možno na prvý pohľad vyzerajú nekombinovateľne, no koniec koncov môžu spolu tvoriť jeden nádherný celok.